Najnovejši prispevki Nedavni komentarjiArhiv Kategorije Meta
  • 059 059 039
  • info@delavskastranka.si

DAN ZMAGE NAD FAŠIZMOM

DAN ZMAGE NAD FAŠIZMOM

9. maja 1945 je Evropa jokala od sreče. Končala se je ena največjih morij človeštva, tragedija brez primere, ki je vzela preko 50 milijonov življenj in za sabo pustila grozljivo razdejanje in opustošenje.

Kaj predstavlja 9. maj danes? Minilo je enainsedemdeset let, a nekatere rane, ki sta jih pustili vojna in kolaboracija nekaterih z okupatorjem, še vedno niso v celoti zaceljene. Še več, priča smo poskusom prevrednotenja zgodovinskih dejstev in poveličevanja kolaboracije na ideološki podlagi. In to kljub temu, da so še vedno živi ljudje, priče, ki so izkusile nasilje okupatorja in njegovih pomagačev in ponižanje pod nacifašističnim škornjem v vsej njegovi brutalnosti. Teh ljudi nihče ne more pretentati z demagoškimi govori o nujnosti upora „komunističnemu nasilju“, pri čemer pa na kolaboracijo s sovražnikom gladko pozabi. Njihova naloga je predati izročilo o resničnem dogajanju mlajšim generacijam, ki o takratnem dogajanju vedo zelo malo, skoraj ničesar. Generacijam, ki jim pohod ob žici okupirane Ljubljane predstavlja le dobrodošlo rekreacijo. Spomina namreč skorajda ni več.

Danes, po enainsedemdesetih letih, želi „združena“ Evropa delovati kot vsaj navidezno kolikor toliko homogena celota v okviru Evropske unije. Odprla je notranje meje, prost pretok prebivalcev in blaga sta postala stvarnost. A tudi to obdobje se, kot kaže, končuje. Zdi se, da je ponovno zapiranje nacionalnih meja – kot posledica lahkomiselnih izjav nekaterih evropskih voditeljev, ki so povabili v EU neomejeno število migrantov, in bolj ali manj namišljene ogroženosti evropske kulture z njihove strani – postalo ena od prioritet vlad nacionalnih držav. V vsej Evropi se prebujajo nacionalizmi, desnica s populističnim in demagoškim diskurzom seje med državljani strah pred tujci, neavtohtonimi kulturami, religijami in proglaša propad „multikulturnega eksperimenta“.

Država blaginje, ta kompromis med kapitalistično ureditvijo in težnjo radikaliziranih ljudskih množic po spremembah v smislu vsaj socialne evolucije, če že ne revolucije, je v današnji Evropi postala stvar preteklosti. Kapital ponovno zavzema svoje stare pozicije izpred gospodarske krize iz tridesetih let, namesto socialne države, ki jo je bil po drugi svetovni vojni prisiljen sprejeti zaradi radikalnega protifašizma evropskih delavcev, ki so se odkrito spogledovali s socialistično idejo, smo v Evropi priča ne le vse bolj brezobzirni eksploataciji delavstva v vseh njegovih oblikah, temveč tudi neokolonialni politiki evropskega centra do periferije.

V Evropi se zavestno ali ne vzpostavljajo pogoji za ponovni vzpon fašizma. Desnica podpihuje strah pred tujci, strah in razočaranje zaradi izgube delavskih pravic in posledično siromašenje vse širših ljudskih slojev pa sta podlaga za homogenizacijo množic, ki iščejo odrešitelja. Ta pa se jim ponuja v obliki postavljalcev bodeče žice, glasnikov čiste evropske kulture, še malo pa tudi čiste rase. Strah je predpogoj za vzpon fašizma, ki smo mu priča, in tisti, ki ga sejejo, to dobro vedo in s pridom izkoriščajo.

Kar je najbolj žalostno in zaskrbljujoče, pa je, da smo tudi pri nas, ki smo v drugi svetovni vojni plačali nesorazmerno visok krvni davek, na vse to pozabili. Da se ne zavedamo neizogibnega ponavljanja zgodovine, ki smo mu priča. Da se ne zavedamo, da lahko fašizem ponovno zakoraka po naših ulicah, da ne prepoznamo fašistoidne ideologije in pristopa k nakopičenim problemom, ki se tudi pri nas vse bolj javno izkazujeta.

Pred enainsedemdesetimi leti so naši dedki in babice slavili zmago nad fašizmom, slavili so svojo sposobnost preživetja v skrajnih razmerah, slavili prihodnost, ki so jo namenili svojim otrokom in vnukom. To prihodnost smo mi, s slepim sledenjem zahodnim vzorom po eni, in s svojo pasivnostjo in pregovorno slovensko vdanostjo v usodo po drugi strani, v veliki meri že zapravili. Bomo zapravili tudi priložnost, da preprečimo ponovno fašizacijo naše družbe?