Najnovejši prispevki Nedavni komentarjiArhiv Kategorije Meta
  • 059 059 039
  • info@delavskastranka.si

Izjava za javnost o izkoriščanju delavcev

Izjava za javnost o izkoriščanju delavcev

Dne 28.1.2014 zvečer smo lahko v oddaji Preverjeno POP TV videli in slišali za nov način, kako lahko do konca izkoristiš delavca. V gospodarski družbi ISKRA SISTEMI, katere lastnik in direktor je Dušan Šešok, bivši finančni minister v 1.slovenski vladi po osamosvojitvi, so namreč delu delavcev, ki niso vezani na normo, znižali plače za 10% (lani za 15%). Za povrh smo slišali, da delavci plačujejo tudi parkiranje na tovarniškem parkirišču, ki so ga z lanskih 15€ letos dvignili na 30€ (iz prispevka ni razvidno, za kakšno obdobje, verjetno mesečno). In to ob že tako mizernih plačah!

Nezaslišano sprenevedanje, kot se le redko sliši. Kot razumemo izjavo gospoda Šešoka, je delo privilegij in bodo delavci kmalu veseli, da sploh lahko še delajo. Kdo in koliko pa jim bo plačal za njihovo opravljeno delo pa ni več vprašanje, s katerim bi se kdo ukvarjal. Pa ne samo sprenevedanje; iz prispevka veje zaničevalen odnos do delavcev, ki s svojimi rokami pravzaprav ustvarjajo vse bogastvo. Šešok ima ljudi, svoje delavce, dobesedno za norca. Pri njem namreč nihče ne dela. Seveda to ni njegova prva taka ali podobna izjava. ALI SMO RES TAKE OVCE? Vsa čast sindikatu, ki se je postavil v bran delavskih pravic, vendar sam kaj dosti ne more narediti.

Kje so tukaj inšpekcije in ne nazadnje tudi policija, saj gre za eklatantne kršitve delavskih pravic? Konec koncev bi red na tem področju moralo zagotoviti tudi ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, pa tudi gospodarsko ministrstvo! A ja, nimamo ministra? DSD je zgrožena nad takom odnosom do delavcev in do novega načina izkoriščanja, ki ga na inovativen način vsakodnevno izvajajo managerji. Verjetno to ni prvi podoben primer. DSD zahteva, da nadzorni organi (inšpekcije) končno opravijo delo, za katero so (dobro) plačani, in vzpostavijo red.

Predlagamo, da si zainteresirani državljani oddajo pogledajo na spodnjem linku in ga posredujejo pred spletnih medijev v javnost ter na tak način delavcem sporočijo, naj se zavejo svojega dostojanstva in svojih pravic ter se zanje začnejo boriti.

http//www.24ur.com/novice/gospodarstvo/lastnik-podjetja-zasluzil-160-000-evrov-delavcem-pa-bi-znizal-placo.html