Najnovejši prispevki Nedavni komentarjiArhiv Kategorije Meta
  • 059 059 039
  • info@delavskastranka.si

OBSODBA IZRAELSKEGA NASILJA NAD PALESTINCI V GAZI

Koalicija Združena levica in SLOGA najostreje obsoja nadaljevano nasilje nad palestinskim narodom, še posebej na področju Gaze, kjer je nedavno umrlo 60 Palestincev, na tisoče je bilo ranjenih.

Vse kaže, da Izrael vneto izkorišča militantne države, ki ga podpirajo in mu dobavljajo ali prodajajo orožje. Med njimi prednjačijo ZDA, ki so postale del problema in ne rešitve, saj so v Jeruzalemu odprle veleposlaništvo in ta dogodek zalivale s šampanjcem, medtem pa so umirali Palestinci samo zato, ker se želijo vrniti na svoje domove, česar izraelska država ne dovoli. Še več: kljub temu da so dobili Judi svojo državo, je Izrael v osvajalni vojni leta 1967 zasedel kar 2/3 Palestine. Pred izraelskim nasiljem je v begunstvo odšlo nekaj milijonov Palestincev, preostanek pa so Izraelci stisnili na majhen prostor v Gazi, ki je postala koncentracijsko taborišče, saj Izrael že od let 2007 dalje izvaja blokado tako kopenske kakor tudi morske meje. Manjši del palestinskega naroda živi na Zahodnem bregu, kjer pa Izrael že leta gradi svoja naselja in tako izriva avtohtono palestinsko ljudstvo. Mednarodna skupnost pa nič!

Palestinci so na demonstracijah uporabili kamenje zato, ker so Izraelci protestnike napadali s solzivcem in puškami. Ni podatka o ranjenih ali mrtvih na izraelski strani, zato je bilo ubijanje demonstrantov ne samo zločinsko nasilje, pač pa tudi povsem nepotrebno in nesorazmerno. Palestinci so v protestih bili na svojem ozemlju in izraelska država ni bila v ničemer ogrožena. Pri tem izpostavljamo ZDA, ki s svojimi dejanji na Bližnjem vzhodu dokazuje, da tam ne želi miru. Za ceno prodaje orožje in pohlepa si ZDA izmišljajo vojne, nedolžne žrtve Palestincev in druge pa jih ne ganejo. Žal EU slepo podpira ZDA tudi v tem primeru, saj ni terjala prekinitve nasilja s strani Izraela, prav tako pa še naprej vneto sodeluje v Natu s svetovnim policajem, ki si želi podrediti ves svet – za začetek tudi Evropo.

Terjamo priznanje palestinske države in prenehanje izraelskega nasilja. V kolikor se bo nasilje nad palestinskim narodom nadaljevalo, vneto pa to nasilje podpirajo tudi ZDA, terjamo izgon izraelskega in ameriškega diplomatskega predstavništva. Z zločinci ni treba imeti poslov. Škoda ne bo velika, a jo moramo sprejeti.

Če se mirno sprijaznimo z nasiljem velikih, ki vneto ropajo in pobijajo majhne, lahko kmalu pridemo na vrsto tudi mi!

Koalicija Združena levica in SLOGA je danes pred ameriškim veleposlaništvom v Ljubljani obsodila nadaljevano nasilje nad palestinskim narodom.

Služba ameriškega veleposlaništva se je temeljito pozanimala, kaj se dogaja pred stavbo veleposlaništva.

Združena levica in SLOGA

Franc Žnidaršič in Janko Veber