Najnovejši prispevki Nedavni komentarjiArhiv Kategorije Meta
  • 059 059 039
  • info@delavskastranka.si

RTV SLO – Tokrat gre za čistko z očitnim ideološkim predznakom

RTV SLO – Tokrat gre za čistko z očitnim ideološkim predznakom

V Demokratični stranki dela (DSD), partnerici v koaliciji Združena levica, smo ogorčeni nad čistko, ki smo ji priča v zadnjih dneh na javnem zavodu RTV. Zavedamo se, da ne gre za prvo čistko na slovenski televiziji niti ne za prvo čistko med novinarji v slovenskem medijskem prostoru, dejstvo pa je, da je vodstvo RTV z zadnjimi posegi preseglo prag, ko bi se njegovemu ravnanju morala odločno upreti celotna civilna družba.

Kot je znano, so z mesta voditeljice Dnevnika najprej predčasno odslovili Jeleno Aščić, sicer prejemnico nagrade za izstopajoče novinarske stvaritve, nato pa odpustili še novinarja in vojnega poročevalca Erika Valenčiča, ki ga je v začetku letošnjega leta, spomnimo se, zaslišalo državno tožilstvo zaradi suma razkritja tajnih podatkov Sove, sočasno s sojenjem novinarki Dela Anuški Delić, Janez Janša pa ga je na Twitterju javno označil za potencialnega terorista! Helena Milinković ne bo več vodila Globusa, po neuradnih podatkih pa so premestili tudi urednico Studia City Alenko Kotnik.

V Demokratični stranki dela ugotavljamo, da gre tokrat za čistko z očitnim ideološkim predznakom. Znano je, da programski svet RTV Slovenije obvladujeta predvsem dve opozicijski stranki, SDS in NSi v spregi z RKC in tokratne zamenjave in odpuščanja so popolnoma v skladu z njihovimi hotenji in smernicami, ki jih zastopajo. Bojimo se, da ne gre za osamljene primere kadrovskih rošad, marveč za načrtno uredniško politiko, ki hoče utišati neodvisne (ali bolje –  neposlušne) novinarje, ne glede na  posledično siromašenje novinarskih standardov na javni radioteleviziji, kateremu smo tudi sicer priča v zadnjih desetih letih.

V Demokratični stranki dela (DSD) poudarjamo, da je RTV last vseh državljanov Slovenije, je javni zavod, ki si ne bi smel dovoliti uklanjanja zahtevam političnih oblastnikov, saj se tako iz javnega servisa državljanov postopno spreminja v trobilo ene od političnih opcij. Zato pozivamo vse svobodomiselne državljane k solidarnosti z ogroženimi novinarji, kličemo k novinarski svobodi, v skrajnem primeru pa pozivamo tudi k državljanski nepokorščini, saj smo vsi zavezanci za plačilo RTV prispevka in sicer ne zato, da bi nas posiljevali s političnoideološko „korektnimi“ vsebinami marveč zato, da bi bili v siceršnji poplavi rumenih medijev deležni kakovostnega in neodvisnega informiranja.

V DSD se pridružujemo vsem, ki dobro v srcu mislijo, cenijo delo in, kot je v svojem zadnjem Zrcalu tedna povedal Erik Valenčič, „ se odločno upremo tistim, ki bi nas radi zastrupili s sovraštvom. Smrt fašizmu, svoboda ljudem!