Najnovejši prispevki Nedavni komentarjiArhiv Kategorije Meta
  • 059 059 039
  • info@delavskastranka.si

Stavka policistov in manipulacija Mira Cerarja

Stavka policistov in manipulacija Mira Cerarja

Demokratična stranka dela, članica koalicije Združena levica, je ogorčena nad predsednikom vlade in njegovo izjavo, v kateri obsoja stavko policistov in jo označuje za neodgovorno, nedostojno in sramotno, ob tem pa trdi, da so slovenski policisti edini v Evropi, ki stavkajo.

DSD opozarja na naslednja dejstva, ki dajejo stavki policijskih sindikatov vso legitimnost:

  • stavka je neodtuljiva pravica delavcev za doseganje ekonomskih, socialnih pravic in interesov, ki izhajajo iz dela, in je sramotno, da sploh postane predmet ocene upravičenosti ali neupravičenosti,
  • drži, da pogajanja še trajajo, vendar se jasno vidi, da vladna pogajalska stran izkorišča vse možnosti za zavlačevanje rešitve problema – stavka jih želi le pospešiti
  • predsednik vlade trdi, da sta se za stavko odločili le vodstvi sindikatov, kar ne drži, saj je bila odločitev za stavko sprejeta v skladu z veljavnimi sindikalnimi pravili.

V DSD zato izjavo predsednika vlade označujemo za manipulacijo in poskus vnašanja razdora med članstvo in vodstvi obeh sindikatov.

DSD ugotavlja, da je predsedsednik vlade popolnoma prezrl pravilo, da se ne sme vmešavati v pogajalski proces, saj s tem vanj vnaša nezaupanje, poleg tega pa ruši avtoriteto vladnih pogajalcev.

DSD ostro zavrača varčevalno politiko vlade, predvsem pa časovni okvir treh let, v katerem namerava vlada vzpostaviti t.i. finančno vzdržnost. Prav zaostrene varnostne razmere, enako pa tudi siceršnje razmere v javnem sektorju, so namreč razlog, zaradi katerega bi morala vlada časovni okvir podaljšati vsaj za trikrat. S svojimi neodgovornimi potezami namreč destabilizira in ruši negospodarski, posledično pa tudi gospodarski sektor. Trditev vlade, da bi, če bi hoteli policistom izplačati 90 milijonov evrov, morali vzeti nekomu drugemu, je prav tako nedostojno izsiljevanje in poskus vnašanja razdora med vse, ki jih vladni ukrepi postavljajo v položaj talcev varčevalne politike.

DSD želi in pričakuje, da se bo predsednik vlade za svoje besede opravičil in storil vse, da se pogajanja nadaljujejo ne glede na stavko, ki je popolnoma legitimna in kot taka poteka v skladu s stavkovnimi pravili. Rešitev problematike, ki jo s svojo akcijo izpostavljajo policisti, je namreč mogoča le z nadaljevanjem dialoga.

Foto: dolenjskanews.com