Najnovejši prispevki Nedavni komentarjiArhiv Kategorije Meta
  • 059 059 039
  • info@delavskastranka.si

UTD – osvobodimo se miselnih okvirov kapitalizma

UTD – osvobodimo se miselnih okvirov kapitalizma

Finančna kriza je pahnila Slovenijo, EU in celoten svet v obdobje nikoli končanih kriz, ki se bodo le še stopnjevale ter obdobje, v katerem ekonomsko – finančni sistem razpada. Že nekaj desetletij se povečuje robotizacija delovnih mest, s tem pa naraščata brezposelnost in revščina. Jasno je, da imajo preko zapletenih finančnih mehanizmov v trenutnem ekonomskem sistemu dobiček le svetovne elite, kar ustvarja do sedaj še ne videne razlike v premoženju, to pa je glavni vzrok za lakoto, revščino, družbene nemire, vojaške spopade in uničevanje našega okolja.

Že nekaj več kot sto let se v različnih variacijah pojavlja rešitev za preseganje čedalje večje neenakosti in prej omenjenih problemov. Imenujemo jo univerzalni temeljni dohodek – UTD.

Kaj je UTD? Na kratko, če citiramo Bertranda Rusella: “… določen nizek dohodek, dovoljšen za osnovne potrebe, je treba zagotoviti vsem ljudem, ne glede na to ali delajo ali ne. Višji dohodek … pa je treba dati tistim, ki so se pripravljeni vključiti v delo, ki ga skupnost prepoznava kot koristnega”. UTD je torej osebni in brezpogojni prihodek, ki bi omogočil zadovoljevanje osnovnih potreb po hrani, nastanitvi itd. in sleherniku zagotovil človeka dostojno življenje.

V Demokratični stranki dela – DSD smo prepričani, da ideja o UTD-ju ni le iluzija in da se je zanj vredno boriti. Da bi popolnoma razumeli bistvo UTD-ja, je potrebno spremeniti miselnost (osvoboditi se moramo miselnih okvirov kapitalizma) in stremeti k opravljanju tistega dela, ki nas izpolnjuje ter veseli, saj smo le v tem primeru maksimalno produktivni, in ne dela, ki nas spreminja v sužnje, ker smo prisiljeni delati in se pustiti izkoriščati zato, da bi preživeli. Še več, obstoječi sistem je zasnovan tako, da tudi bodoče generacije obsoja na suženjstvo, saj otroci stopijo na mesto svojih staršev, ko ti obnemorejo. Z UTD-jem bi se moderno suženjstvo lahko končalo, ker nam ne bi bilo več treba skrbeti za osnovno preživetje.

Z vsemi naslednjimi objavami bomo tako poizkušali predstaviti in izpostaviti prednosti UTD-ja v okviru socialne države. S tem lahko po našem mnenju dosežemo, da bo Slovenija zagotovila eksistenčno varnost vseh prebivalcev in samostojnost posameznikov, obenem pa skrbela tudi za ekološko vzdržnost, dosegala večji gospodarski razvoj in tako ustvarjala dolgoročne pogoje za preživetje slovenske družbe.

In naj vas potolažimo. UTD ne bo nekakšna slovenska iznajdba, prav tako pa njegova uvedba ne bi pomenila, da bi postali nekakšni poskusni zajčki. Nasprotno, UTD je dobro poznan, uvedli pa so ga že marsikje, tako v Evropi kot v svetu. O njem se bodo v letošnjem letu odločali na referendumu v Švici, na Finskem pa so ga pilotno uvedli že v lanskem letu, v letošnjem pa ga bodo pričeli prejemati vsi njeni državljani. Pred tem je UTD v različnih oblikah uvedla že vrsta drugih držav (Kanada, Aljaska (ZDA), Japonska, Namibija, Velika Britanija…)

Priznati pa moramo, da ima UTD dve veliki “napaki”. Prvič, posega v status uvodoma omenjene svetovne elite, ki sedaj nadzira razmere v družbi. Vendar pa po našem prepričanju brez pravične delitve ustvarjenega ne moremo pričakovati izhoda iz krize. Drugič, UTD je zaenkrat še velik tabu, ki pri ljudeh vzbuja dvom in odpira številna vprašanja. Vendar pa se moramo tabujev znebiti in se odkrito začeti pogovarjati in zahtevati javno razpravo ter uvedbo univerzalnega temeljnega dohodka – UTD.

V Demokratični stranki dela – DSD menimo, da je potreba po spremembi miselnosti iz dneva v dan nujnejša in da je uvedba UTD-ja ena večjih sistemskih rešitev za odpravo revščine ter tako naložba v prihodnost. Pozivamo vas k potrpežljivosti in sodelovanju, ker razprava o UTD-ju zahteva vključitev vsakega posameznika, saj bomo le z odprto in javno diskusijo omogočili boljši jutri za vse.