Najnovejši prispevki Nedavni komentarjiArhiv Kategorije Meta
  • 059 059 039
  • info@delavskastranka.si

Violeta Tomič v Črni jami pri Postojni

Violeta Tomič v Črni jami pri Postojni

Letos mineva 70 let od junaškega dejanja diverzantske enote IX. korpusa NOV in POJ, ki je med II. svetovno vojno v noči iz 22. na 23. april 1944 zažgala in uničila 12 vagonov nemškega bencina, ki so ga okupatorji vskladiščili v Postojnski jami. Diverzantska četa je v jamski kompleks vstopila v Črni jami pri Postojni in se prebila do dela Postojnske jame, kjer je bil vskladiščen bencin. Z uporabo eksploziva so zažgali gorivo in se nato po isti poti umaknili na varno, bencin pa je nato gorel še cel teden. S tem dejanjem so močno zmanjšali možnosti okupatorjev in kvislingov, da bi napadali zavezniške enote.

V spomin na to junaško dejanje je v nedeljo, 27.4.2014 ob spomeniku pred Črno jamo potekala spominska svečanost, na kateri se je zbralo okoli 200 ljudi, ki so s svojo prisotnostjo počastili spomin na narodne junake. Slavnostni govornik, dr. Jože Pirjevec, je v nagovoru povedal, da so takšne slovesnosti posebej pomembne v današnjem času, ko fašizem v naši državi, pa tudi po večini Evrope, ponovno dviga glavo in propagira svoje že davno zavržene ideje.

Prisotne je pozdravila tudi več politikov, med njimi tudi nosilka kandidatne liste Združene levice za Evropske volitve Violeta Tomič, ki je v nagovoru poudarila, da si Slovenci zaslužimo Evropo, v kateri različni narodi med seboj sodelujejo, torej Evropo ljudi in ne kapitala.