Najnovejši prispevki Nedavni komentarjiArhiv Kategorije Meta
  • 059 059 039
  • info@delavskastranka.si

ZA PONOVEN UPOR!

ZA PONOVEN UPOR!

Dan upora proti okupatorju je praznik spomina in opomina. Spomina na ustanovitev Osvobodilne fronte in junaškega upora med NOB-jem. In opomina, da fašizem ni poražena zgodovinska epizoda, ampak stalni spremljevalec kapitalizma in njegovih kriz.

Skoraj 70 let po vojaškem porazu nacizma in fašizma, je skrajna desnica močnejša kot kadarkoli v preteklih desetletjih. Od Nacionalne fronte v Franciji, do grške Zlate zore ter Jobbika na Madžarskem, pa vse do neonacistov v ukrajinski vladi. V Evropi se gradi »rjava internacionala«.

Tudi pri nas se krepijo skrajno desne tendence. V njenem centru je zgodovinski revizionizem, ki skuša enačiti NOB in domobranstvo, ki odkrito rehabilitira lokalne kolaborante kot narodne domoljube.

Danes smo v obrisih priča podobnim procesom kot pred drugo svetovno vojno. Z vstopom v EU in NATO smo se odpovedali suverenosti. Privatizacija državnega premoženja bo odnesla še zadnje temelje gospodarske suverenosti. Domači politiki se hlapčevsko uklanjajo Berlinu in Bruslju, pri tem pa čakajo na provizije in koristi, ki bodo padle z mize. Namesto delavskega upravljanja dobivamo diktaturo mednarodnega kapitala.

Zato naša skupna naloga ni le, da ohranimo spomin na NOB kot na boj za narodno in socialno osvoboditev, ampak da vrednote tega boja ponovno zanetijo ogenj upora proti tujim okupatorjem in domačim izkoriščevalskim gospodarjem. Potiskanju v bedo, podrejenost in siromaštvo se moramo zoperstavit!

Vsem borkam in borcem, tovarišicam in tovarišem voščimo za dan boja proti okupatorju.

Smrt fašizmom in globalnemu izkoriščajočemu kapitalizmu, svoboda narodom sveta!