Najnovejši prispevki Nedavni komentarjiArhiv Kategorije Meta
  • 059 059 039
  • info@delavskastranka.si

Zahtevamo odstop predsednika vlade dr. Mira Cerarja

Zahtevamo odstop predsednika vlade dr. Mira Cerarja

V Demokratični stranki dela (DSD) smo včeraj z zgražanjem spremljali tiskovno konferenco predsednika vlade dr. Mira Cerarja, ki je v zagovor finančnega ministra na mizo postavil napis: Slovenec sem. Ne jamram, iščem rešitve.

Demokratična stranka dela (DSD) zavrača tovrstni cinizem, bizarnost napisa, ki si ga je privoščil predsednik vlade, ki bi kot pravnik in izvoljeni predsednik izvršne oblasti moral v državi, kjer revščina po zadnjih podatkih raste najhitreje v Evropi, napeti vse sile za krepitev gospodarstva države, odločno ukrepati pri vzpostavljanju temeljev pravne države, poostriti nadzor nad zlorabami in sankcionirati nezakonito pridobivanje premoženjskih koristi. Namesto tega slovenski premier ne le, da odstopa finančnega ministra ne sprejema, temveč kršitelja dr. Mramorja opravičuje in celo postavlja za zgled, saj je ta po njegovem prevzel odgovornost za svoje napake za čas, ko še ni bil minister.

Kot je znano, je namreč Inšpektorat za javno upravo obelodanil, da je dr. Mramor v času, ko je bil dekan Ekonomske fakultete, med letoma 2008 in 2013, preko izplačil dodatka za stalno pripravljenost prejel 45.000 evrov bruto. Ker predsednik vlade ne »jamra«, temveč je, kot se čedalje bolj nazorno kaže, od začetka prevzema oblasti v državi, prepričan, da zmore brez težav in posledic krmariti med Scilo in Karibdo državnih in tujih interesov, je na tiskovni konferenci celo izjavil, da je prvemu možu državnih financ za njegovo »napako« v času službovanja na Univerzi izrekel kritiko, ocenjuje pa, da v vlogi finančnega ministra ni storil »večje napake«, nasprotno, po besedah predsednika vlade je dr. Mramor eden najboljših ministrov v vladi. Afera v zvezi z dodatkom za pripravljenost slikovito prikazuje tudi, kako slovenski premier interpretira slovensko zakonodajo ter kakšen odnos ima vrh države do javnega premoženja. Ugledni finančnik leta dr. Mramor je tako po normativih predsednika vlade človek, ki ne jamra, pač pa išče rešitve, to pa na tak način, dodajamo v DSD, da je za »ugled« v tujini brez kančka sramu pripravljen zatajiti lastni narod, državo in njen interes. In prav takšen je očitno tudi predsednik vlade.

To kaže sosledje dogodkov. Začnemo lahko pri postavljanju žice na meji, nadaljujemo z odnosom do stavke policistov, s prikrito prodajo ali pa zrežiranim bankrotom Luke Koper v zvezi z načrtovanim javno zasebnim partnerstvom pri graditvi drugega tira železniške povezave Divača – Koper in z zadnjo sistemsko »rešitvijo« Adrie Airways, ki bi jo predsednik naše vlade najprej dokapitaliziral s tremi milijoni davkoplačevalskega denarja, potem pa prodal tujcu za en evro!

V Demokratični stranki dela (DSD) menimo, da je premier Cerar s svojim zadnjim dejanjem, ko je Slovence označil za »jamravčke« in neposredno ustoličil nezakonitost, prestopil mejo dopustnega! Kot predstavniki stranke, ki se intenzivno ukvarja z delavskimi pravicami slehernega v državi, jemljemo tako napis na govorniškem pultu kot besede, ki jih je izrekel na tiskovni konferenci, za posmeh narodu in volivcem. Ob tem občutimo sram, obenem pa odgovornost do delovnega ljudstva, ki mora poslušati nedostojne izjave vodilnega moža v državi in trpeti posledice njegovih odločitev.

Zato zahtevamo ustavitev dokončne razprodaje državnega premoženja, dr. Mira Cerarja pa pozivamo, da – kot Slovenec, ki ne »jamra« (oziroma ne tarna, če se izrazimo v slovenskem jeziku), preneha z iskanjem »sistemskih rešitev«, ki uničujejo tako slovensko gospodarstvo, kot zaupanje državljanov v državne institucije, temveč sprejme edino mogočo sistemsko rešitev v tem trenutku in nepreklicno odstopi.