Najnovejši prispevki Nedavni komentarjiArhiv Kategorije Meta
  • 059 059 039
  • info@delavskastranka.si

DAN OZN – 24. oktober

DAN OZN – 24. oktober

24. oktober je dan OZN, s katerim se od leta 1948 spominjamo ustanovitve Organizacije združenih narodov oktobra 1945.
Po skoraj 70. letih delovanja se je nabralo veliko možnosti in področij, kjer je OZN delovala, sodelovala ali reševala življenja. Danes so sedeži OZN v New Yorku, na Dunaju, Nairobiju in Ženevi, ki so multilateralna središča aktivnosti, ki jih dopolnjujejo tudi sedeži drugih številnih članicah v nacionalni dimenziji. Vse pa se je začelo z ratifikacijo petih stalnih članic Varnostnega sveta in večine preostalih podpisnic ob začetku uveljavitve Ustanovne listine OZN.

Slovenija je postala 176. članica OZN maja 1992. Mednarodna skupnost je s tem dejanjem potrdila našo somostojnost in mednarodno priznanje.

Izzivi današnjega časa so v marsičem podobni tistim, ki so pripeljali do nastanka, nastali pa so tudi novi vzroki, kjer je potreba za večjo navzočnost in pomoč pomoči potrebnim. V DSD smo predvsem osredotočeni na področje spoštovanja človekovih pravic ter zagotavljanje miru in varnosti slehernemu človeku na našem planetu. Nesprejemljivo za DSD je to, da se v 21. stoletju svet še vedno bori z lakoto v nekaterih področjih sveta, zato resnično upamo, da bo OZN pri svojih prizadevanjih na tem področju uspešna. Tudi glede varovanja okolja in ohranjanja pitne vode gojimo velika pričakovanja.

V duhu časa, ko se danes soočamo z eno izmed največjih migracij po drugi svetovni vojni, ko begunska kriza dejansko zajema tudi našo državo, upamo in pričakujemo, da bo OZN temu vprašanju namenila več pozornosti. Naše predstavnike v OZN ob tem pozivamo, da problem migracij, ki je zajel Evropo in tudi našo državo, izpostavijo ob sleherni priložnosti ter zagovarjajo spoštovanje človekovih pravic, človečnost ter pravico slehernega zemljana do dostojnega življenja, saj smo prepričani, da bi Slovenija morala preko UNHCR aktivneje nastopiti pri reševanju begunske krize.

Slovenija in Evropa se soočata tudi z brezposelnostjo, zlasti med mladimi, kar predstavlja izredno velik problem. Slovenija v tem pogledu v mednarodni skupnosti nikakor ne bi smela ostati pasivna, pač pa odkrito predstaviti resnično statistiko ter težave, ki so posledica iskanja prve zaposlitve. Gre za področje, ki bo v prihodnje imelo velik pomen, saj ni moč pričakovati, da bi se z obstoječim pogledom in razumevanjem dela lahko ohranila stabilnost pri naraščajoči svetovni populaciji. Demokratična stranka dela pričakuje in nenazadnje ponuja določene vsebinske spremembe v pojmovanju dela v 21. stoletju. Iskreno upamo, da bo Slovenija tudi pri Mednarodni organizacija dela (ILO), ki je ena izmed agencij OZN, storila več in odprla vprašanja iskanja rešitev za prihajajoče generacije mladih in tudi tistih starejših, ki po tridesetih letih izgubijo službo in jih po krivici uvrstijo v t.i. težje zaposljivo skupino.