Najnovejši prispevki Nedavni komentarjiArhiv Kategorije Meta
  • 059 059 039
  • info@delavskastranka.si

IZJ: Poziv Vladi RS k premišljeni ukinitev DUBT

IZJ: Poziv Vladi RS k premišljeni ukinitev DUBT

Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) ni bila ustanovljena zato, da bi upravljala s terjatvami bank, kot nas še vedno poskušajo prepričati. Preprosto gre za potegavščino, s katero bodo še bolj uspešni pri razprodajah podjetij, ki so (načrtno) obremenjena z neodplačanimi krediti. Pri razprodajah zadolženih podjetij potem sodelujejo prav tisti, ki so podjetja preobremenili z dolgovi. Razprodaje so odprte tudi za predstavnike tujih podjetij, ki so za astronomske honorarje svetovali Sloveniji v zvezi z ustanavljanjem in delovanjem DUTB. Pri vsem tem si uspešno zagotavljajo trojni zaslužek, najprej s pregrešno zasoljenimi nasveti, ki se krijejo iz našega skupnega proračuna. Preko teh nasvetov znižujejo ceno podjetij, ki jih nato kupijo – drugi zaslužek. Denar potem skrivajo v davčnih oazah in tako še tretjič zaslužijo, o čemer je pisal tednik Mladina.
 
Nepravilnosti v DUTB je izpostavila tudi Protikorupcijska komisija, kjer je ugotovila prekomerno trošenje proračunskih sredstev za svetovanje DUTB. Vodstvo DUTB prav tako prejema nerazumno visoke osebne dohodke, povrh tega slabo opravlja zaupane naloge. DUTB z vojsko tujih in domačih “svetovalcev” povratno napadajo in žalijo vse, ki so na nepravilnosti opozarjali. Še več, na TV Slovenija, v Odmevih, si je predstavnik DUTB privoščil hudo podcenjevanje naših finančnih strokovnjakov, ki so bili pripravljeni svetovati za več kot pol nižjo ceno, kot jih je DUTB najemala v tujini. Na tiskovni konferenci vodstva slabe banke pa so bile izrečene celo grožnje v obliki povezav z bonitetnimi agencijami, s pomočjo katerih bi bilo posledično mogoče z dražjimi krediti kaznovati državo, kar je nezaslišano. Takemu vodstvu DUTB bi morali nemudoma odvzeti vse pristojnosti in pokazati vrata. A slovenska strokovna javnost na podcenjevanje s strani DUTB, oziroma v javnosti izrečene žalitve ni reagirala, Vlada RS z mandatarjem na čelu, kot dejanski delodajalec DUTB-ju pa pri tem molči oziroma ne ukrepa v korist sodržavljanov. Vladni predstavniki se obnašajo, kot da bi jih tja nastavila prav DUTB in ne obratno. In s čim se pravzaprav ukvarja Vlada RS? Mandatar nam stresa moralistične puhlice, medtem ko Vlada na stežaj odpira vrata pohlepu zasebnega sektorja ter tujih korporacij, že tako preobremenjenemu delovnemu ljudstvu jemlje tako rekoč vse, vključno z dostojanstvom.
 
Praksa delovanja in upravljanja DUTB, kot ju je prikazala Protikorupcijska komisija v svojem poročilu, je za Demokratično stranko dela (DSD) zgolj nadaljevanje ropanja zadnjih ostankov skupnega premoženja državljank in državljanov Slovenije. Zato odločno pozivamo Vlado RS k takojšnji prekinitvi sodelovanja z vodstvom DUTB in premišljeni ukinitvi slednje.

 
Za Demokratično stranko dela.
mag. Franc Žnidaršič, predsednik