Najnovejši prispevki Nedavni komentarjiArhiv Kategorije Meta
  • 059 059 039
  • info@delavskastranka.si

Javne predstavitve po Sloveniji – predlagane spremembe Zakona o sodelovanju delavcev pri upravljanju (ZSDU-1)

Javne predstavitve po Sloveniji – predlagane spremembe Zakona o sodelovanju delavcev pri upravljanju (ZSDU-1)

Ena temeljnih vsebin programa Demokratične stranke dela (DSD) je sodelovanje delavcev pri upravljanju. Predsednik stranke mag. Franc Žnidaršič je že leta 2011 kot poslanec Državnega zbora sodeloval pri prvem poskusu celovite prenove zastarelega in neučinkovitega Zakona o sodelovanju delavcev pri upravljanju (ZSDU). Predlog ZSDU-1 je tedaj namreč pripravila skupina, v kateri sta bila poleg mag. Žnidaršiča še poslanec Vili Rezman in dr. Mato Gostiša, in ga jeseni 2011 vložila v parlamentarno proceduro, vendar zaradi padca Pahorjeve vlade predlog sprememb ni dočakal obravnave.

V ZL smo sklenili dogovor, da se pripravi novela ZSDU-1 še letos. Nalogo je prevzela DSD, ki bi s celovito prenovo tega zakona (stari že dolgo časa kljub zadnjim dopolnitvam leta 2007 ne koristi več ideji sami, obenem pa je pogosto tudi grobo kršen ali pa je celo škodljiv) omogočila delavcem, da postanejo subjekti poslovnih procesov, s čimer bodo vidni rezultati dela, predvsem pa za lastnike prozvodnih sistemov ne bodo več “poslovni strošek”.

V četrtek 15.10.2015, na posvetu članov Združenja svetov delavcev Slovenije, ki ga je vodil generalni sekretar združenja in izjemen poznavalec omenjenega področja dr. Mato Gostiša, so v uvodnih govorih sodelovali tudi predstavniki ZL, predsednik DSD mag. Franc Žnidaršič, vodja poslanske skupine ZL v DZ Luka Mesec in podsekretar ter politični svetovalec v poslanski skupini ZL v DZ Marko Kržan. Sodelujoči na posvetu so se med drugim razdelili v štiri skupine in skupaj preučili predloge prenovljenega ZSDU-1 in oblikovali pripombe ter predloga združenja. Skupno oblikovano novelo ZDSU-1 bodo poslanci ZL vložili v parlamentarno proceduro. “Brez temeljite prenove ne bo napredka. Dvakrat smo bili neuspešni, tokrat gre zares,” je sporočil dr. Mato Gostiša in dodal, da je današnji posvet ena zadnjih priložnosti, s katero poskušajo konstrukitvno prispevati k dodelavi tako pomembnega zakona in gospodarskemu razvoju naše družbe.

OKVIR: Projektna skupina Demokratične stranke dela DSD je v skladu s temeljnimi usmeritvami svojega programa in v skladu s programom Združene levice (ZL) ter njene poslanske skupine, ki ga uresničuje, pripravila predlog novele Zakona o sodelovanju delavcev pri upravljanju (ZSDU-1). Slednja ga bo po dogovoru, na posvetu in dopolnitvah tudi vložila v zakonodajni postopek v Državnem zboru in zahtevala čimprejšnjo obravnavo.

Mag. Franc Žnidaršič je na posvetu poudaril, da mora zakon čimprej zaživeti. Večji bodo poslovni rezultati, zadovoljstvo delavcev bo večje, če bodo lahko odločali o tem, kako bodo živeli in delali ter imeli možnost pripomoči k večji družbeni blaginji. Med drugim bo prenovljen zakon prinesel tudi spremembe pri prekarnih delavcih, ki morajo biti vpeti v soodločanje kot vsi drugi zaposleni. Glavni cilj zakona je torej odprava ugotovljenih pomanjkljivosti in vsebinska prenova, ki bo omogočila hitrejši razvoj sodelovanja delavcev pri upravljanju v slovenski poslovni praksi in posledično večjo poslovno uspešnost podjetij ter hitrejši gospodarski napredek države. 25 let se delavska stran umika strani kapitala in to se mora prenehati.

Ključne spremembe v zakonu, si lahko ogledate na naši temu namenjeni podstrani – ZSDU-1.

Predloge sprememb v ZSDU-1 bo Demokratična stranka dela (DSD) v prihodnjih tednih predstavila tudi vsej zainteresirani javnosti po Sloveniji. Vljudno vas vabimo, da se udeležite okrogle mize v svojem kraju.

Podrobnejše pojasnilo sprememb in novosti v predlaganem Zakonu o sodelovanju delavcev pri upravljanju (ZSDU-1), koledar okroglih miz in dokument zakona si lahko ogledate na podstrani: ZSDU-1