Najnovejši prispevki Nedavni komentarjiArhiv Kategorije Meta
  • 059 059 039
  • info@delavskastranka.si

LJUDSKI VRH / PEOPLE’S SUMMIT / CUMBRE DE LOS PUEBLOS

Program mednarodne konference se je odvijal 10.6. in 11.6.2015 v Bruslju. Dogodka se je udeležilo preko 1500 delegatov iz 60 držav, predstavnikov 346 organizacij. Med udeleženci sta bila dva predstavnika Demokratične stranke dela, Robert Ivanc in Igor Papež. Skupaj je bilo iz Slovenije 28 delegatov, predstavnikov različnih organizacij, društev in civilnih iniciativ.

O Ljudskem vrhu mediji po Svetu niso poročali, ne glede na to, da se je dogodka udeležilo več visokih predstavnikov posameznih držav, med njimi denimo predsednik Ekvadorja Rafael Correa. Čeprav so delegati, skupaj z ostalimi udeleženci v številu okrog 2000 ljudi na pohodu po Bruslju do spomenika Simona Bolivarja za kako uro povsem ohromili promet, ni bilo niti sledu o kakem poročanju v BBC ali Reutersu. Kar veliko pove.

Bistvo Ljudskega vrha je bilo v krepitvi Suverenosti držav, miru, solidarnosti, socialne varnosti, človekovih pravic ZA VSE. Teme so pokrivale tudi vprašanje „prostotrgovinskih sporazumov“ in klimatskih sprememb v nebrzdanem kapitalizmu. Zlasti je pomemben tudi nadzor nad mediji, ki trenutno prirejajo resnice in širijo laži za potrebe korpokrativizma oziroma imperialističnih sil.

Na dogodku je bila objavljena skupna deklaracija delegatov Ljudskega vrha „OUR SUPPORT FOR LATIN AMERICAN REGIONAL INTEGRATION AND OPPOSITION TO IMPERIALIST INTERVENTION“, dostopna na: http://www.icap.cu/…/2015-06-12-FINAL%20DECLARATION%20-%20P…

Delegati iz Slovenije smo poročali o trenutni situaciji v Sloveniji in tamkajšnjo javnost ter delegate udeležnih držav obvestili o protestu proti privatizaciji. Podporo so izrazili s skupinskimi fotografiranji v Bruslju pred transparentom, na dan samega protesta. Fotografije smo posneli tudi pred samim sedežem Evropske komisije. In kot se Evropska komisija vse bolj ograjuje od potreb večine ljudi, je tudi sicer v samem jedru „moči“ sedež Ustanove obdan z betonskimi pregradami, protitankovskimi ovirami in bodečo žico.

Robert Ivanc