Najnovejši prispevki Nedavni komentarjiArhiv Kategorije Meta
  • 059 059 039
  • info@delavskastranka.si

Mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami

Mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami

Ozaveščanja o nasilju nad ženskami, 2016, Podpišem.org
Ob Mednarodnem dnevu boja proti nasilju nad ženskami poudarjamo, da je po podatkih Agencije EU za temeljne pravice (FRA) fizično ali spolno nasilje po 15. letu starosti doživelo 33 odstotkov oz. 62 milijonov žensk, v naši državi pa je vsaka četrta ženska fizično zlorabljena.

Generalna skupščina Združenih narodov je leta 1999 razglasila 25. november za Mednarodni dan za odpravo nasilja nad ženskami ter povabila vlade, organizacije in posameznike po vsem svetu, naj na ta dan pripravijo aktivnosti za ozaveščanje javnosti o problematiki nasilja nad ženskami.

Mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami je bil razglašen 25. novembra prvič že na prvi feministični konferenci Latinske Amerike in Karibov v Bogoti leta 1981 v spomin na sestre Mirabel, ki so bile brutalno umorjene leta 1960 v času Trujillove diktature v Dominikanski republiki. Šestnajstdnevna kampanja pa je bila prvič izvedena že leta 1991 s strani prvega Ženskega vodstvenega globalnega inštituta.

V ZL Demokratični stranki dela (ZL DSD) imamo do nasilja ničelno toleranco, zato smo pozorni in opozarjamo na različne oblike nasilja, tako fizičnega, psihičnega kot verbalnega, ki smo jim v zadnjem času spet očitneje izpostavljeni. Zavedamo se tudi posledic povezave trpljenja z fizičnim in psihičnim zdravjem posameznic in družbe kot celote.

V ZL DSD se pridružujemo vsem akcijam, ki bodo potekale do 10. decembra, ko zaznamujemo Mednarodni dan človekovih pravic. Pozivamo državo k spoštovanju Konvencije proti nasilju nad ženskami, ki jo je Slovenija podpisala leta 2014.

Konvencija Sveta Evrope o preprečevanju nasilja nad ženskami in nasilja v družini ter o boju proti njima je dokument, ki celostno obravnava problematiko nasilja nad ženskami in vzpostavlja pravni okvir za zaščito žensk pred vsemi vrstami in oblikami nasilja.

V ZL DSD smo ZA ničelno toleranco do nasilja. Preidimo od besed k dejanjem.

Podpiši in zahtevaj izvajanje Istanbulske konvencije http://www.podpisem.org/slo/