Najnovejši prispevki Nedavni komentarjiArhiv Kategorije Meta
  • 059 059 039
  • info@delavskastranka.si

Mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami

V Demokratični stranki dela (DSD) smo pozorni na različne oblike nasilja, tako fizičnega, psihičnega kot verbalnega idr., ki smo jim v zadnjem času spet očitneje izpostavljeni, zato se pridružujemo vsem akcijam, ki bodo potekale do 10. decembra, ko zaznamujemo tudi Mednarodni dan človekovih pravic. Ob Mednarodnem dnevu boja proti nasilju nad ženskami je treba poudariti, da je po podatkih Agencije EU za temeljne pravice (FRA) fizično ali spolno nasilje po 15. letu starosti doživelo 33 odstotkov ali 62 milijonov žensk, v naši državi pa je vsaka četrta ženska fizično zlorabljena. Nacionalna raziskava iz leta 2010 pa je celo pokazala, da je vsaka druga ženska že do 15. leta doživela vsaj eno od oblik nasilja.

Generalna skupščina Združenih narodov je leta 1999 razglasila 25. november za Mednarodni dan za odpravo nasilja nad ženskami ter povabila vlade, organizacije in posameznike po vsem svetu, naj na ta dan pripravijo aktivnosti za ozaveščanje javnosti o problematiki nasilja nad ženskami. Mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami je bil razglašen 25. novembra prvič že na prvi feministični konferenci Latinske Amerike in Karibov v Bogoti leta 1981 v spomin na sestre Mirabel, ki so bile brutalno umorjene leta 1960 v času Trujillove diktature v Dominikanski republiki. Šestnajstdnevna kampanja pa je bila prvič izvedena že leta 1991 s strani prvega Ženskega vodstvenega globalnega inštituta. Tudi letos so slovenske občine, javni zavodi in organizacije organizirale številne aktivnosti v okviru šestnajstdnevne kampanje ter državo pozvale k spoštovanju Konvencije proti nasilju nad ženskami, ki jo je Slovenija podpisala leta 2014.

Tudi v Demokratični stranki dela (DSD) državo pozivamo k spoštovanju in izvajanju Konvencije in se pridružujemo geslu: Od besed k dejanjem.

Konvencija Sveta Evrope o preprečevanju nasilja nad ženskami in nasilja v družini ter o boju proti njima je namreč dokument, ki celostno obravnava problematiko nasilja nad ženskami in vzpostavlja pravni okvir za zaščito žensk pred vsemi vrstami in oblikami nasilja. V Demokratični stranki dela (DSD) se obenem zavedamo posledic povezave trpljenja z zdravjem, saj se te kažejo ne le na fizičnem, temveč tudi na psihičnem zdravju posameznic, pogosto pa tudi otrok, prijateljev žrtev nasilja in končno tudi v družbi na splošno.

V Demokratični stranki dela (DSD) imamo do nasilja ničelno toleranco, zavzemamo se za nenasilno komunikacijo, življenje brez nasilja v medsebojnih odnosih pa je temelj družbe in eno od ključnih točk za celovito zdravje tako posameznic kot posameznikov in nenazadnje družbe v celoti.

Foto: sensa.si