Najnovejši prispevki Nedavni komentarjiArhiv Kategorije Meta
  • 059 059 039
  • info@delavskastranka.si

Napad na svobodo, mir in demokracijo v Turčiji

Napad na svobodo, mir in demokracijo v Turčiji

V Demokratični stranki dela – DSD, članici koalicije Združene levice, ostro obsojamo napad v Ankari v času mirnega protesta.

V soboto, 10. oktobra 2015, je namreč med mirnim protestom v podporo miru, ki so ga organizirali sindikati, mladinske in študentske organizacije ter delavske zbornice s podporo gibanja Združeni Junij, CHP in Ljudske demokratske stranke (HDP), prišlo do hude eksplozije. Pri eksploziji treh bomb je umrlo skoraj sto ljudi, več sto pa je bilo močno poškodovanih. V DSD/ZL ostro obsojamo to strahopetno in barbarsko dejanje. Družinam in prijateljem žrtev pa izrekamo iskreno sožalje.

Turška vlada pod Erdoğanovim vodstvom (AKP) s svojimi potezami vodi Turčijo v državljansko vojno, še posebej po volitvah 7. junija, na katerih je izgubila, policijsko nasilje pa se odtlej samo še stopnjuje. Aretirali so več članov HDP in požgali več njihovih prostorov v različnih mestih po Turčiji. Po samomorilskem napadu, v katerem je umrlo 33 mladih v Suruçu, so namesto ISISa postali Kurdi tarča vladnih napadov, s katerimi se še poglablja sektaštvo, ki je že tako prisotno v turški družbi. Poleg vsega AKP povečuje policijski nadzor na ulicah in izvaja teror ter kaznuje vsakogar, ki jim nasprotuje.

Demonstracije, ki so bile 10. oktobra, so pomenile odgovor na Erdoğan-ovo politiko nasilja, ki jo spremlja fašistična blokada. Ta barbarski napad ni bil naperjen le proti ljudem, zbranim v Ankari, temveč je bil napad na svobodo, mir in demokracijo v Turčiji.

Do danes storilci napada še niso znani, nujno pa je, da jih turška vlada izsledi. V Demokratični stranki dela, članici koalicije Združena levica pozivamo vlado Republike Slovenije, njenega zunanjega ministra in predsednika vlade, da skupaj z ostalimi v EU in OZN ukrepajo, da bi preprečili vojno ter poiščejo rešitve in si prizadevajo za vrnitev miru v tej regiji.

Izvorno besedilo: European Left – EL
Prevod in priredba: Demokratična stranka dela – DSD