Najnovejši prispevki Nedavni komentarjiArhiv Kategorije Meta
  • 059 059 039
  • info@delavskastranka.si

Nasprotujemo prodaji skupine TRIMO

V DSD, skupaj z ostalimi članicami v koaliciji Združena levica,  nasprotujemo prodaji skupine TRIMO iz naslednjih razlogov:

1. TRIMO je eno redkih visoko tehnoloških podjetij, ki je vsaj posredno, preko bank v državni lasti, še v lasti države. Brez vizije, kako napolniti medgeneracijski sklad, so bili prodani prodali visokotehnološka in razvojno perspektivna podjetja, kot so Fotona, Letrika, Adria Airways Tehnika, Litostroj Power in druga. Pomislimo na prihodnost.

2. TRIMO dosega dobre poslovne rezultate, zato podjetju cena raste.

3. Banke lastnice so dovolj likvidne in sanirane, da jim priliv iz prodaje TRIMA ni poslovno pomemben. Poleg tega TRIMO ni tvegana naložba, saj redno plačuje svoje kreditne obveznosti.

4. Trenutno znana kupca, eden je neposredni konkurent, drugi pa naložbeni sklad, se potegujeta eden za tržišča, znanje in tehnologijo, drugi pa za donosno podjetje, ki ga bo čim prej preprodal s čim višjim dobičkom. Navedeno potrjuje, da je TRIMO podjetje, ki ga je vredno obdržati v državni lasti.

5. Slovenija je pred kratkim sprejela strategijo množične energetske prenove stavb. Zato je razumljiv pritisk zainteresiranih kupcev, saj je TRIMO eden najmočnejših in tehnološko najbolj naprednih ponudnikov celovitih rešitev energetsko varčnih stavb ne samo v evropskem, ampak v svetovnem merilu.

6. Delovna mesta in dobiček iz prodaje celovitih rešitev na področju prilagajanja podnebnim spremembam naj ostanejo tam, kjer so nastala: v Sloveniji.

Zato se v Združeni levici pridružujemo pozivom k prekinitvi procesa prodaje skupine TRIMO in zahtevamo od vlade, da bankam v državni lasti naloži enoletni moratorij za prodajo TRIMA. V tem letu naj vlada poišče način, kako skupino TRIMO umestiti v nacionalni portfelj medgeneracijskega sklada.

 

V petek 11.12.2015 pa so tudi naši člani OO DSD Trebnje, skupaj s delavci, upokojenimi delavci, sindikalisti in občani občine Trebnje pripravili shod v podporo delavcem in tovarni Trimo.