Najnovejši prispevki Nedavni komentarjiArhiv Kategorije Meta
  • 059 059 039
  • info@delavskastranka.si

Sprejem beguncev ni solidarnost, je obveznost.

Sprejem beguncev ni solidarnost, je obveznost.

Evropa se sooča z največjim prihodom beguncev od časa 2 sv. vojne.

Dejstvo, da so bili ljudje prisiljeni zapustiti svoje države in domove zaradi nasilja, ki so ga trpeli zaradi vojaških spopadov, konfliktov v družbi, genocida, preganjanja zaradi političnega in verskega prepričanja ter visoke revščine je poleg pomembnih mednarodnih političnih in humanitarnih vprašanj tisto, kar bo vplivalo na globalni razvoj v naslednjih letih in nekaj, pred čimer si ne moremo več zatiskati oči.

Kruta realnost nešteto umrlih v brodolomih na obalah Evrope, dolga in nevarna pot v Evropo preko sredozemskih in držav JV Evrope ter množica obupanih, ki se borijo za življenje, zavezuje voditelje EU, da se končno soočijo s to problematiko.

  • EU mora prevzeti odgovornost pri sprejemanju in nastanitvi beguncev, sprejeti konkretne ukrepe za njihov sprejem, pri tem pa upoštevati in spoštovati njihove pravice in pravni status v duhu Ženevske konvencije o beguncih in prosilcih azila ter se boriti proti vsakršnemu odrekanju njihovega družbenega statusa.
  • Dolgoročna politika imigracije in iskalcev azila v Evropski uniji je nujnost.
    Propad tako sporazuma Dublin II kot tudi schengenskih določil je sedaj bolj očiten kot kdajkoli prej in ta določila je treba preklicati. Izkušnja iz Nemčije, ki ne spoštuje nobenega od omenjenih dogovorov, pa čeprav le za nekaj dni, dokazuje, da je to le stvar politične odločitve, kar neprestano poudarja ELP v zadnjih letih.Koncept trdnjave Evrope, ki zagovarja poostren nadzor na njenih mejah, mora biti takoj v celoti odpravljen. EU ne more povečevati stopnje varnosti s krepitvijo Agencije za meje (Frontex), kakor so nedavno odločili na EU Summitu, ali kot na Madžarskem, z vzponom političnih sil, ki predstavljajo ideološki spekter skrajne desnice, tako v vzhodni kot severni Evropi.Ograje, ki jih na meji postavljajo proti ljudem, ki si želijo le dostojnega življenja in svobode, odražajo ograje v miselnosti političnih in gospodarskih elit, ki še vedno sanjajo o neoliberalni, beli, krščanski Evropi – brez “kulturne onesnaženosti”.
  • Evropska levica in tudi v Demokratični Stranki dela pozivamo vse levičarske in demokratične sile v Evropi, da si prizadevajo za zagotovitev legalnega vstopa v EU, države vstopa, države prehoda in končne države pa k učinkovitemu soočenju s kriminalnimi združbami, ki trgujejo s človeškimi življenji.
  • Najpomembnejše pa je, da EU sproži politične iniciative, ki bodo pripeljale do miru v Siriji in vseh državah v vojni, ki je pripeljala do razpada družbe. EU mora priznati svojo soodgovornost za nastanek teh razmer, do katerih je prišlo zaradi let špekulacij in izkoriščanja skupaj s prikritimi transakcijami, kar je vodilo k služenju na račun razpadajočih držav in celo humanitarnih zločinov. Napočil je čas za soočenje s preteklimi katastrofalnimi odločitvami in čas za novo strategijo, usmerjeno k ponovni vzpostavitvi demokracije, za odprt in iskren dialog ter za spoštovanje odločitev, želja in upanja ljudi iz teh močno travmatiziranih držav.

Čas je potekel, preveč življenj je bilo že žrtvovanih.
Izvorni tekst: EL (EuropeanLeft)
Prevod in priredba: Demokratična stranka dela – DSD