Najnovejši prispevki Nedavni komentarjiArhiv Kategorije Meta
  • 059 059 039
  • info@delavskastranka.si

V ZDRUŽENI LEVICI IN SLOGI nasprotujemo vsakršnim napadom na pravico do splava in na ostale pravice žensk!

V ZDRUŽENI LEVICI IN SLOGI izražamo ostro nasprotovanje izjavam predsednika NSi Mateja Tonina, ki jih je v sredo podal za dnevnik Večer, v katerih izraža stališče, da bi eno osnovnih pravic, to je pravico do splava, otežil in njeno uresničevanje preko osnovnega zdravstvenega zavarovanja preprosto ukinil. Čeprav Tonin ni, kot je poudaril, a priori proti pravici do splava, bi bilo po njegovih besedah potrebno to otežiti in zavleči z večstopenjskimi postopki.
V ZDRUŽENI LEVICI IN SLOGI smo prepričani, da je pravica o svobodnem odločanju o rojstvu otrok temeljna pravica vsake ženske, v katero se nimata pravice vmešavati ne Cerkev ne država. Zavedamo se, da je za žensko že sama odločitev za splav najpogosteje težka in stresna, saj gre za hud poseg, za katerega pa se ne odloča brez razloga, zato smo nad »oteževanjem« uresničevanja njene volje in odločitve s strani predsednika NSi ogorčeni. Prav tako se zavedamo, da je od besed do dejanj le korak, in da besedam, če to dopustimo, lahko zelo kmalu sledijo tudi naslednji v vrsti diskriminatornih posegov v pravice žensk. Ni se treba ozreti zelo daleč, že pogled na Hrvaško, Poljsko, Irsko nam govori, da se sredi Evrope v letu 2018 pogovarjamo o osnovnih človekovih pravicah!
Spomnimo, da je splav v Sloveniji legalen od leta 1977 in dovoljen na zahtevo nosečnice iz kateregakoli razloga, pod pogojem, da nosečnost ne traja več kot deset tednov, pozneje pa o tem odloča zdravniška komisija. Spomnimo tudi, da so se ženske že pred tem vrsto let borile in si pravice končno tudi izborile, danes, po skoraj pol stoletja, pa se te pravice znova postavljajo pod vprašaj.
Prav tako v ZDRUŽENI LEVICI IN SLOGI opozarjamo na čedalje večje pritiske s strani konservativnih strank in Cerkve, pri čemer se zavedamo, da se jim je treba množično in složno upreti. Ženske imajo in morajo imeti pravico do popolnega nadzora nad svojim telesom, spolnimi in reproduktivnimi procesi, zdravjem ter življenjem.
Ob tem še dodajamo, da je ravno danes v Državnem svetu posvet z naslovom Kako preprečiti izumiranje slovenskega naroda?, ki ga vodi državni svetnik dr. Matjaž Gams. Slednji je v kolumni za Nova TV pred dvema letoma zapisal, da je demografska slika Slovenije katastrofalna, mehanizmi za zmanjševanje rodnosti pa so po njegovem: liberalizacija žensk, kontracepcija, splavi, ženske pravice, šolanje žensk, prepoved preveč aktivnega moškega osvajanja, siljenje žensk v moške vloge in moških v feminirane vloge, permisivna vzgoja, prepoved fizičnega kaznovanja, poveličevanje homoseksualnosti itd. Tudi v tem se odraža pritisk konservativne desnice in težnje po omejevanju pravic žensk v naši družbi.
V ZDRUŽENI LEVICI IN SLOGI pozivamo vse svobodomiselne in demokratične posameznice, posameznike, institucije, politične stranke in civilnodružbena gibanja, naj se nam v tem protestu za obvarovanje pravic ženske in njenega zdravja složno pridružijo!

 

Ljubljana, 24.5.2018