Najnovejši prispevki Nedavni komentarjiArhiv Kategorije Meta
  • 059 059 039
  • info@delavskastranka.si

Voda ni tržna dobrina je temeljna človekova pravica!

Voda ni tržna dobrina je temeljna človekova pravica!

Nevarnost za liberalizacijo oskrbe s pitno vodo nista samo kriza in prezadolženost držav. Težnjo po privatizaciji vodnih virov in vodovodne infrastrukture ter drugih javnih storitev se kaže tudi v čezatlantskih sporazumih TISA, CETA in TTIP. Razlog je globalno dejstvo, da je voda že postala redka dobrina in kot taka zanimiva za trg in globalne korporacije.

“Evropski parlament je lani, potem ko je skoraj dva milijona prebivalcev EU podpisalo pobudo Right2water, sprejel resolucijo s 363 glasovi (50,4%) za in 96 glasovi (13,3%) proti, 261 (36,3%) se jih je glasovanja vzdržalo. Tudi med slovenskimi predstavniki v evropskem parlamentu so štirje poslanci ostali neopredeljeni (Alojz Petrle iz Nsi, Patricija Šulin, Romana Tomc in Milan Zver iz SDS), poleg Franca Bogoviča iz SLS in neopredeljenih Tanje Fajon iz SD ter Iva Vajgla iz DeSUS, pa so dali tudi podporo TTIP, ki naj bi prav tako krepko posegala v črpanje in distribucijo vode. Do danes pravica do vode še vedno ni vpisana v evropsko zakonodajo, je pa skupino za vodo znotraj evropskega parlamenta nedavno ocenil Corporate Europe Observatory (CEO), ki potrjuje, da agenda skupine deluje v prid korporativnim interesom.” (Maldina, 8.3.)

V Demokratični stranki dela / Združeni levici podpiramo predlog za začetek postopka za spremembo ustave RS, s katerim bo voda v ustavo vpisana kot splošna in temeljna človekova pravica.

Naše stališče lahko strnemo v tri točke:

  • Voda mora biti dostopna vsem univerzalno, obravnavati jo moramo kot človekovo pravico. Trg in profitni motiv pa, vemo, selekcionirata dostop do dobrin na podlagi premoženja, kar je popolnoma nesprejemljivo. Zato moramo vodo zaščititi pred lovom na dobiček in preprečiti kakršnekoli oblike privatizacije.
  • Primeri iz tujine dokazujejo zasebno lastništvo nad vodo kot popolnoma neučinkovito. Preskrba se je poslabšala, cene so se dvignile, skupaj z njimi pa so poskočili tudi dobički peščice posameznikov in korporacij. Isti razlogi – tržna organizacija, kapital in njegovo lovljenje profitov – ravno na primeru vode kažejo svojo pogubnost za ljudi, a so v resnici na delu tudi v drugih panogah.
  • Javna neprofitna podjetja, ki bi po tem predlogu prevzela nase preskrbo s pitno vodo, morajo zagotoviti univerzalen, nediskriminatoren dostop do dobrine sleherniku pod enakimi pogoji. Hkrati pa odpreti možnost drugačnega, boljšega upravljanja, kot smo mu bili v Sloveniji priča do danes.