Najnovejši prispevki Nedavni komentarjiArhiv Kategorije Meta
  • 059 059 039
  • info@delavskastranka.si

ZL-DSD izraža podporo ženskam na Poljskem v boju za njihove pravice

ZL-DSD izraža podporo ženskam na Poljskem v boju za njihove pravice

V ZL-DSD pozorno spremljamo dogajanje na Poljskem in se pridružujemo množičnemu protestu žensk na poljskih ulicah v boju proti načrtom oblasti, ki pripravlja še strožjo zakonodajo, s katero ukinja možnost splava v vseh, celo izjemnih primerih, kot je prekinitev nosečnosti zaradi posilstva ali v primeru ogroženosti življenja nosečnice ali zarodka, vsem, ki bi prepoved kršile, pa grozi z zaporom do petih let, zaporna kazen prav tako grozi tudi medicinskemu osebju, ki bi pri opravljanju posega sodelovalo.

V ZL-DSD se zavedamo, da je pravica o svobodnem odločanju o rojstvu otrok temeljna pravica vsake ženske, v katero se nimata pravice vmešavati ne cerkev, ne država. Tako kot drugod po Evropi se pridružujemo protestnicam v boju zoper tako diskriminatorno spremembo zakonodaje, ki – ne le krši pravico žensk o svobodnem odločanju o rojstvu otrok – pač pa omejuje tudi možnost biomedicinske oploditve. Med novostmi, ki bi jih uvedel novi zakon, se je znašel celo absurden predlog, da bi proti ženskam, ki bi spontano splavile, uvedli kriminalistično preiskavo!

V ZL-DSD smo ogorčeni nad potezami poljskih oblasti, zaskrbljeni pa smo tudi zaradi dogajanja v sosednji Hrvaški, ki se Poljski glede na sosledje dogodkov v zadnjem času nevarno približuje.

V ZL-DSD se nam zdi nedopustno, da se moramo leta 2016 pogovarjati o temeljnih človekovih pravicah. Spomnimo, da je splav v Sloveniji legalen od leta 1977 in dovoljen na zahtevo nosečnice iz kateregakoli razloga, pod pogojem, da nosečnost ne traja več kot deset tednov, pozneje pa o tem odloča zdravniška komisija.

Prav tako se nam v ZL-DSD zdi nedopustno današnje javno predvajanje promocijskega filma proti splavu na pročelju frančiškanske cerkve v Ljubljani. Obenem sprašujemo mestno oblast, ali je dovolila predvajanje dokumentarnega filma, ki naj bi v središču mesta potekalo ves teden?

V ZL-DSD si ne želimo, da bi slovenske ženske in moški morali osnovne pravice iskati na ulicah, zato pozivamo k ustavitvi tovrstnih dogodkov, ki želijo v zadnjem času s pojavom raznih iniciativ »za družino« in »za otroke« pahniti našo družbo za več stoletij v preteklost.